۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۲, شنبه

 

  • آيا رسانه ملي بولتن تصويري دولت است

  • حركت نهادها نظير رفتار انسانها معمولا سير عادي دارند فقط در نقطه هاي حساس مي توان جوهره انسانها و نهادها را شناخت كه از چه اصالتي برخوردارند. مثلا معمولا مردم در گفتار از غيرت و رشادت خود كم نمي گذارند اما در موقع جنگ مي توان آنرا مورد آزمون قرار داد. نهادهاي سياسي و اجتماعي هم چنين وضع و حالي دارند.
    صداوسيما به عنوان رسانه ملي در حالت متعارف فيلم و سريال ميزگردهاي مختلف برنامه كودك و نوجوان و اخبار خواهد داشت . اين زندگي عادي اين رسانه است . وقتي مي توان عيار اين نهاد و مديريت آنرا سنجيد كه روشن شود در شرايط حساس يا بحراني چه نمره اي خواهد گرفت آيا انصاف را رعايت مي كند آيا از جايگاه ملي خود صيانت مي كند يا آنرا در حد يك بلندگوي جناحي تنزل مي دهد
    به احتمال زياد همانگونه كه در اخبار صداوسيما آمده است برنامه هائي براي انتخابات تدارك ديده اند اما وضع و حال فعلي صداوسيما تصويري ديگر به ذهن متبادر مي كند كه اگر با همين وضع ادامه يابد بايد گفت سالي كه نكوست از بهارش پيداست !
    اولا برنامه هاي صداوسيما در مورد انتخابات آنچنان كم خاصيت است كه به نظر نمي رسد اراده اي قوي براي حضور مردم در اين نهاد وجود داشته باشد و اين خلاف تدابير رهبر معظم انقلاب است كه در سخنراني مشهد مقدس بيان نمودند و خلاف مصالح ملي كشور. اين مساله امروز از حد پچ پچ سياسي گروهها و احزاب خارج شده و به سطح مردم كشيده شده است كه ظاهرا قصد ديگري در كار است كه همت عالي رسانه ملي بلند نشده است !
    ثانيا در نوع رفتار اخبار صداوسيما نسبت به دولت آنقدر تبليغات علني است كه فرياد مي زند « در اخبار همه با هم به سوي احمدي نژاد! » . بگذريم از برخي مطالب تبليغاتي و غيرمبنائي كه صداوسيما از زبان دولت برجسته مي كند ولي واقعا آيا نمازخواندن و نهارخوردن و ملاقات هاي فردي و گريه و زاري پيرزن و پيرمرد براي رئيس جمهور جنبه خبري دارد قطعا همه اينها جز واقعيات است . رئيس جمهور سر وقت نماز مي خواند نهار مي خورد مردم براي او ابراز احساسات مي كنند ولي سئوال اينست كه اينها جنبه خبري دارند كه تمام اخبار صداوسيما را پر كرده ايد از طرف ديگر سازمان حج و زيارت خلاف قانون از وزارت ارشاد منتزع مي گردد و به ميراث فرهنگي و گردشگري متصل مي شود. عده زيادي اظهارنظر مي كنند از نماينده رهبري در سازمان حج تا نمايندگان مجلس و حتي مراجع ولي انگار هيچ حادثه اي رخ نداده است . سازمان حج بنابه تدبير بايد به سرجاي خود باز گردد باز هم جائي در اخبار صداوسيما پيدا نمي كند گوئي هيچ حادثه اي در يك هفته رخ نداده ! واقعا اينها خبر مورد نياز كشور است يا نهار خوردن و نماز خواندن رئيس جمهور آيا صداوسيما با اين كارها خبررساني مي كند يا تبليغات
    ثالثا مجموعه ي خبري صداوسيما مخصوصا بعد از تعطيلات عيد نوروز به نحوي افراطي نسبت به اخبار رئيس جمهور عمل مي كنند كه چنين تصور شده است كه در اين كشور هيچ قوه و نهاد ديگري يا اصلا وجود ندارد يا هست ولي كاري نمي كند. روساي قواي سه گانه در مراسم مختلف افتتاح يا سخنراني مي كنند مقايسه اي كوتاه از نحوه انعكاس اخبار آنها نشان مي دهد كه صداوسيما جهت وار عمل مي كند.
    جداي از حجم اخبار نامتوازن و جايگاه آنها در پخش برنامه هاي خبري حتي برخي مواضع قواي ديگر اصلا منعكس نمي شود. مثلا در قوه مقننه در مورد انتزاع سازمان حج موضع گيري بعمل آمد اما انعكاسي نداشت ـ رئيس قوه قضائيه به بلاروس سفر مي كند ملاقاتهاي متعدد دارد كمترين انعكاس دارد يا رئيس قوه مقننه به تبريز سفر مي كند در كنفرانس سرمايه گذاري خارجي سخنراني دارد انعكاس بسيار اندك . حال اين امور را با رفتار خبري رسانه ملي در مورد رئيس قوه مجريه مقايسه نمائيد. نه تنها قواي سه گانه نامتوازن تحت پوشش اخبار قرار مي گيرند كه برخي حرفهاي تكراري رئيس قوه مجريه كه هيچ جنبه خبري ندارد كرارا پخش مي شود ولي مواضع ديگر قوا بكلي ناديده گرفته مي شود. جداي از همه اينها ظاهرا در اين كشور غير از قوه مجريه سازمانها نهادها و جريانهاي مردمي زيادي هستند كه تلاش مي كنند زحمت مي كشند به قول امام قدس سره كه فرمود از من چيزي ننويسيد و منتشر نكنيد از آن كشاورز و كارگر بگوئيد...
    مديريت محترم صداوسيما اگر در اين مسير علاج جدي ننمايد به بولتن تصويري دولت تبديل مي گردد و حتي در انتخابات هم نتيجه عكس خواهد داد چون مردم احساس مي كنند صداوسيما مدعي راي آنها شده است ونگاه ابزاري به ملت دارد.
    در مجامع سياسي نقل مي شود كه يك جريان باندي تندرو از اصولگرايان كه اقليت هم هستند در برخي مسئوليت هاي كليدي صداوسيما قرار گرفته اند و اين كارهاي اعتبار شكن در اين نهاد ملي توسط آنها صورت مي پذيرد. هر چند صحت و سقم اين موضوع براي ما روشن نيست ولي قابل بررسي است .
    رابعا اخبار ساير كانديداهاي رياست جمهوري آنقدر مبتذل پخش مي شود كه انگار صداوسيما از نشان دادن مردم پاي سخنراني كانديداها هراس دارد . غالبا اخبار ساير كانديداها فقط در اخبار ساعت 8 شبكه خبر و ساعت 8 5 شبكه 2 آنهم بسيار مختصر و بدون تصوير مردم پخش مي شود. هر وقت هم كه اعتراض مي كنند مي گويند هنوز وقت انتخابات نرسيده ! و اخبار آقاي احمدي نژاد هم مربوط به جايگاه رئيس جمهور است و از اين سنخ حرفها! مديران صداوسيما بايد بدانند مردم ايران با هوش هستند و در لابلاي اينگونه به اصطلاح توجيهات قانوني نمي مانند و به تحليل مي رسند كه صداوسيما بجاي ماموريت ملي ماموريت حزبي و باندي پيدا كرده است و اصولا ملت نسبت به چنين قيم مآبي و سو استفاده از جايگاهي كه با پول ماليات آنان اداره مي شود واكنش نشان مي دهند كه حتي به نفع ماموريت حزبي و باندي آنان هم نيست اما مهمتر از همه اينها است كه در چنين مواقعي چنان به اعتبار يك نهاد لطمه مي خورد كه بسادگي از حافظه تاريخي ملت حذف نخواهد شد.
    خامسا برخي اقدامات اخير صداوسيما در برجسته سازي اقدامات رئيس جمهور آنقدر جنبه تبليغاتي پيدا كرده است كه به هيچ روي در گذشته در مورد اخبار رياست جمهوري معمول نبوده است . مثلا تصميم دولت در مورد حقوق بازنشستگي تامين اجتماعي فورا در راس اخبار با معاون مربوطه رئيس جمهور تماس تلويزيوني برقرار شد و او هم بيانيه سياسي خواند كه دولت اسلامي چنين و چنان عمل مي كند نسبت به رعايا و رعايا هم نسبت به دولت اسلامي خيلي خودكشي مي كند و اين كار توسط تدبير رئيس جمهور انجام گرفته است ! در حاليكه همه مي دانند اين همان موضوعي است كه در بودجه سال 88 مجلس شوراي اسلامي آنرا به لايحه دولت اضافه كرد كه براي اجراي عدالت در بين بازنشستگان دستگاههاي دولتي و قانون كار بيش از 2500 ميليارد تومان سهام شركتهاي طبق اصل 44 به سازمان تامين اجتماعي واگذار شود تا اين سازمان از طريق سود اين شركتها و مالكيت آن حقوق بازنشستگان تحت پوشش تامين اجتماعي را افزايش دهد. و اتفاقا اين همان بندي است كه رئيس جمهور در اخطار غيرقانوني به رئيس مجلس آنرا تصميمي غيرعملي اعلام كرد و استدلال نمود كه اصلا چنين واگذاري سهامي امكان پذير نيست و ساختار بودجه بهم ريخته است ! حال چگونه شد در نزديكي انتخابات اين امر ناشدني با فوريت آنهم با دستور فقط رئيس جمهور و نه مجلس ! عملي گرديد ! صدا و سيما هم بجاي اينكه براي مردم روشن كند چطور آنجا اخطار داديد و امروز به راحتي آنرا در راستاي مهرورزي دولت اسلامي به عمل درآورديد تا آگاهيهاي ملت افزون شود و دچار فريب كاري نگردند يكسره با چنان سر و صدا و بوق و كرنا موضوع را به مردم فروخت كه صرفا جنبه تبليغات پيدا كرد و آنهم بدون حداقل روشنگري در سابقه امر. البته جاي اين سوال از رئيس جمهور هم وجود دارد كه اين چه روش نادرستي در حكومت كردن است كه كمتر از يكماه قبل اين تصميم مجلس را آنقدر مخرب اداره كشور و دولت مي دانستيد كه خود را محق دانستيد كه به مجلس شوراي اسلامي اخطار دهيد ولي امروز با گشاده دستي آنرا به نام خود ثبت فرموديد و اجرا كرديد! چرا رئيس دولت بايد اقدام بجاي مجلس شوراي اسلامي را در اجراي عدالت وارونه جلوه دهد
    ساوسا حادثه ديگر كه هيچ توجيه نداشت تا در رسانه ملي با آن آب و تاب بپردازند بحث 50 هزار و 70 هزار تومان است كه رئيس جمهور وعده پرداخت آنرا در ورامين داد و اين همان چيزي است كه قبلا آقاي كروبي وعده آنرا در انتخابات قبلي داده بود و در مبحث هدفمند كردن يارانه ها نيز تكرار شد و مجلس در بررسي آن نقدهائي داشت و در بودجه به آن جواب رد داد و شاهد ماجراي اختلاف نظر دولت و مجلس بوديم و بعد فراخوان نيروهاي دولتي در مجلس توسط رئيس جمهور! ـ سوال اينست وقتي درباره موضوعي اينقدر چالش و بحث وجود دارد چطور رئيس جمهور آنرا وعده مي دهد و چگونه صدا و سيما آنرا برجسته مي سازد مگر اين همان چيزي نبود كه مجلس نپذيرفت كه قيمت هاي برق آب و گاز و بنزين و گازوئيل چند برابر شود و تورم وحشتناك ايجاد گردد به جاي آن نفري چند هزار تومان پرداخت گردد با چه اختياري رئيس جمهور مجددا اين حرف را مي زند و مگر مي تواند خلاف قانون عمل كند و صدا و سيما با چه منطقي اينگونه مسائل را مطرح مي كند و مهمتر اينكه بجاي نقد آن به ترويج اين اقدام خلاف قانون مي پردازد!
    هدفمند كردن يارانه ها به روشهاي تخصصي تحقق مي يابد. فرض كنيم دولت نظر خود را به مجلس داده است در مرحله نخست مجلس در بودجه سال 88 به اين نحوه اجراي هدفمند كردن يارانه ها پاسخ منفي داد . و حال در كميسيون مرتبط مجلس راههاي ديگر تحقق آن مورد بررسي است صدا و سيما اينقدر كه متوجه مسائل كشور هست كه تئوري 50 و 70 هزار تومان رد شده و بعد هم بحث هائي بين دو قوه ايجاد شد چرا اين نهاد ملي خود را به فراموشي زده است ! آيا اين فراموشي جنبه تبليغاتي و حمايت از يك كانديدا ندارد به نظر مي رسد اين تعلق خاطر چنان عقل اين نهاد را زايل كرده است كه نمي خواهند مسائل پيراموني را در افكار عمومي مورد التفات قرار دهند. به قول شاعر :
    عشق آمد و گرد فتنه بر جانم ريخت
    عقلم شد و هوش رفت و دانش بگريخت !
    از آنجهت كه اعتبار صدا و سيما سرمايه اي براي كشور است لازم مي دانيم اين هشدار را به مسئولان و مديران و كاركنان آن بدهيم كه با چنين رفتارهائي كه باندي و گروهي است عملا ظرف دو ماه آينده اعتبار اين نهاد نزد مردم شكسته خواهد شد كه واقعا خسارت ملي است اميدواريم تا دير نشده است مسئولان اين نهاد عقل و هوش و دانش خود را به جاي خود برگردانند و راه عدالت را در پيش گيرند.
    يك نكته ديگر هم از باب نهي از منكر به رئيس محترم صدا و سيما هديه مي نمائيم تا انشاالله باعث اصلاح شود و آن پرداختن خبري به شخص رئيس صدا و سيماست كه اصلا در اندازه رئيس صدا و سيما نيست بلكه كاملا به چشم مي زند كه نوعي سواستفاده از اين جايگاه است . اميدواريم چنين نباشد ولي عدم التفات باعث چنين رفتاري شده است . هم حجم خبرهاي رئيس صدا و سيما حتي ملاقاتهاي معمولي و كاري و هم جايگاه آن واقعا غيرمنطقي است مخصوصا غالبا روزهاي جمعه شاهد وقايع خبرساز رئيس صدا و سيما هستيم كه اينهم براي شان ايشان مناسب نيست اميدواريم اصلاح شود. البته نكاتي ديگر هم هست كه چنانچه رفتار رسانه اصلاح نشد مطرح خواهيم نمود.
    ع ـ الف
    نماينده مجلس





  • << صفحهٔ اصلی

    This page is powered by Blogger. Isn't yours?

    اشتراک در پست‌ها [Atom]