۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۹, شنبه

 

متن کامل مصاحبه ی اختصاصی با ترنت فرنکز، عضو جمهوریخواه کمیته ی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا:

سئوال:

«گزارش های اطلاعاتی حاکی است ایران دست کم تا پنج سال دیگر به موشک های بالستیک دست نخواهد یافت علت اصرار بر فوریت استقرار چنین سیستمی در حال حاضر چیست؟»
ترنت فرنکز:
«از قابلیت های سپر دفاع موشکی این است که سیستم موشک های بالستیک هر کشور متمردی چون ایران را بی ارزش می کند و انگیزه برای سرمایه گذاری سنگین بر روی چنین پروژه هایی را از بین می برد. ایران در شرایط فعلی قطعا یکی از پیشرفته ترین سیستم های موشکی را در خاورمیانه در اختیار دارد. سیستم هایی که ایران از موشک های کره ی شمالی مدل سازی کرده و حتی به پیشرفت هایی فراتر از پیونگ یانگ دست یافته است. باید صراحتا بگویم دفاع موشکی یکی از معدود گزینه های ما در برابر ایران است که نه تنها می تواند برنامه ی پر هزینه ی موشک های بالستیک ایران را بی ارزش کند بلکه سیستمی برای دفاع در برابر تهدیدهای ناشی از ایران در صورت تولید موشک ها به هر بهایی است.»
سئوال:
«پس شما می گویید به هر بهایی باید سیستم در جمهوری چک و لهستان مستقر شود؟»
ترنت فرنکز:
«اعتقاد راسخ دارم سیستم دفاع موشکی در اروپای شرقی بیش از هر زمان دیگری ضروری است و بیش از هر زمان دیگری آسیب پذیر است. جمهوری چک و لهستان فشار فراوانی را از سوی روسیه و حتی مخالفان داخلی متحمل شدند تا مطمئن شوند ما با آنها در استقرار این سیستم ها همکاری خواهیم کرد. حال طرح این مساله با مسکو که اگر بر سر ایران با ما همکاری کنید ما از سپر دفاع موشکی دست خواهیم کشید بنظر من حاکی از یک ارزیابی و قضاوت بسیار ضعیف است. روسیه نفوذش بر ایران را بارها به معامله گذاشته است.»
سئوال:
«ویلیام پری و جیمز سلسینجر، وزرای پیشین دفاع آمریکا، و رئیس و نایب رئیس «کمیسیون موضع استراتژیک آمریکا» در گزارش خود به کمیته ی نیروهای مسلح در نشستی که شما در آن حضور داشتید رادار قباله در آذربایجان و رادار در حال ساخت در جنوب روسیه را جایگزینی قابل توجه برای سیستم اروپای شرقی عنوان کردند. شما چه فکر می کنید؟»
ترنت فرنکز:
«سیستم آذربایجان قابلیت کنترل پرتاب موشک های رهگیر را ندارد. دلایل فنی بسیاری برای نامناسب بودن محل جغرافیایی رادار آذربایجان وجود دارد اما، به هیچ عنوان جایگزینی برای سیستم رادار بسط یافته ی جمهوری چک نیست و از لحاظ تکنولوژیک چند سال نوری عقب است. گروهی پیشنهاد می کنند سیستم رادار را در جمهوری چک مستقر کنیم اما، از استقرار موشک های رهگیر در لهستان صرفنظر شود و در عوض سیستم با موشک های ضد موشک آمریکا مستقر در آلمان یا ترکیه یا مناطق دیگر مرتبط شود. مشکل این سیستم این است که بسیار پر هزینه است و یافتن موشک های دفاعی در نزدیکترین نقطه به رادار کار ساده ای نیست. از طرفی چنین سپر دفاعی تنها اروپا را تا حدودی تحت پوشش قرار می دهد و کمکی به امنیت موشک های پرتاب شده به مقصد آمریکا نمی کند. استقرار سیستم در اروپای شرقی از لحاظ موقعیت کره ی زمین کاملا مطالعه شده است و در اشکال دیگر بعید است موشک های رهگیر بسرعت بتوانند موشک بالستیک پرتاب شده را پیش از آنکه از تیررس خارج شود مورد هدف قرار دهند. از این رو رادار آذربایجان اصلا گزینه ی قابل اعتنایی نیست.»
سئوال:
«آیا همکاری آمریکا و روسیه در سپر دفاع موشکی پیامی صریح و قاطع به ایران خواهد بود؟»
ترنت فرنکز:
«اگر روسیه گام پیش بگذارد و صادقانه طرحی قابل اجرا برای همکاری در سپر دفاع موشکی ارائه کند بسیار خوب است. ما پیام های دوستی بسیاری فرستاده ایم و روشن کردیم که خواهان همکاری با آنها در سپر دفاع موشکی هستیم. چنین همکاری در جهت منافع واشنگتن و مسکو است و تلاشی در مسیر تنش زدایی بر سر چالش های مشترک پیش روی دو کشور خواهد بود. مشکل این است که روسیه چنین تمایلی به همکاری ندارد و قصد دارد نفوذ خود بر منطقه را حفظ کرده و به نمایش بگذارد. ده موشک رهگیر در بهترین حالت ممکن است چهار موشک بالستیک روسیه را ساقط کند. مسکو هزاران موشک بالستیک در زرادخانه اش دارد و این ادعا که استقرار چنین سیستمی تعادل استراتژیک منطقه را به هم می زند مضحک است.»
سئوال:
«لایحه ی جدید تحریم فروشندگان بنزین و فرآورده های نفتی به ایران هنوز در کنگره به رای گذاشته نشده است اما، ایران تلاش ها برای افزایش ذخیره ی بنزین و یافتن گزینه های دیگر برای حمل بنزین را آغاز کرده است. تا چه حد به توفیق این تحریم های جدید خوش بین هستید؟»
ترنت فرنکز:
«مطمئن نیستم هر گونه تحریم اقتصادی که ما ارائه کرده ایم و در نظر داریم بطور مستقل تاثیری چشمگیر داشته باشد اما، می تواند مبنای یک استراتژی مهم قرار بگیرد. مشکل تهیه بنزین و دیگر فرآورده های نفتی برای ایران از اهمیت بسیاری برخوردار است. ایران روزی یک و نیم میلیون بشکه نفت تولید می کند و طبیعتا با مشکل تولید نفت روبرو نیست اما، پالایشگاههایش ظرفیت تولید بنزین مورد نیاز را ندارد. البته همانطور که گفتید آنها پیشاپیش در پی آلترناتیوهایی برای کاهش اثرات تحریم بنزین هستند. در سنا لایحه ای در دست بررسی است که بر گریزندگان از تحریم ایران تحریم وضع می کند. نمی دانم تا چه حد این تلاش ها موثر باشد. امیدوارم بتوان از راههایی همه را پای میز آورد و ضرورت منزوی کردن ایران در تحریم بنزین را به آنها تفهیم کرد. باید توجه داشت اثرات چنین اقدامی در بلندمدت روشن خواهد شد اما، با این وجود من از آن حمایت می کنم چون گامی در جهت درست است.»
سئوال:
«فکر نمی کنید ایران واکنشی جدی تر به این اقدامات نشان دهد؟»
ترنت فرنکز:
«ایران قابلیت فراوانی برای مشکل آفرینی برای ما دارد. آنها می توانند تنگه ی هرمز را براحتی ببندند اما، در جریان هستم نیروی دریایی آمریکا طرح اضطراری برای گشودن دوباره ی تنگه ی هرمز دارد و چنین اقدامی یک اشتباه جدی از سوی ایران خواهد بود. اما، واقعیت این است که ایران از طرق دیگری می تواند بسیار مشکل ساز باشد و مقابله با آن عزم راسخ آمریکا، چین و روسیه را می طلبد. اگر ایران به جنگ افزار هسته ای دست یابد وضعیت ژئوپولتیک جهان تغییر خواهد کرد و صلح جهانی با خطری چشمگیر روبرو خواهد شد.»
سئوال:
«رئیس جمهوری اسرائیل پس از دیدار با رهبران آمریکا آزمودن گفتگو با ایران را مورد تائید قرار داد اما، وزیر خارجه ی اسرائیل می گوید سه ماه زمان کافی است. آیا تعیین یک جدول زمانی پیش از آغاز مذاکرات امری سازنده است؟»
ترنت فرنکز:
«ببینید تلاش های دیپلماتیک برای رسیدن به توافق با ایران امر تازه ای نیست اگر چه مذاکرات دو جانبه ی دیپلماتیک میان ایران و آمریکا در این باره وجود نداشته است ولی این تلاش ها تقریبا بی نتیجه بوده است. من با رویکرد پرزیدنت اوباما در برابر ایران مشکلی ندارم و امیدوارم نتیجه بخش باشد اما، با توجه به سابقه ی سالهای گذشته خوش خیالی است اگر تصور کنیم ایران در گفتگو با آمریکا از اهداف غیرعقلانی اش دست خواهد کشید. آنها عزم خود را برای طی مسیری که در آن قرار دارند جزم کرده اند. البته پیگیری رویکرد دیپلماتیک در این وضعیت ضروری است چون ما را در موقعیتی قرار می دهد که امکان پیوستن دیگر کشورها تقویت می شود. من خواهان مشاهده ی توفیق تلاش های دیپلماتیک هستم اما، در بلندمدت تصور نمی کنم ایران چنین قصدی داشته باشد. ما باید جدول زمانی برای مذاکرات تعیین کنیم زیرا اسرائیل نمونه ی روشن این است که جایی برای خطا وجود ندارد. هر روزی که ما تاخیر کنیم ایران به غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد. آنها پیشاپیش اورانیوم غنی شده ی کافی با درصد تغلیظ پایین در اختیار دارند که اگر تصمیم بگیرند با یک دور تزریق به سنتریفیوژ بتوانند اورانیوم لازم برای یک کلاهک اتمی تولید کنند. اسرائیل کشوری است که یک بمب اتم برای نابودی اش کافی است و از موقعیتی که دیگر کشورهای جهان از آن برخوردارند بهره نمی برد. ما به اندازه ی کافی وقت از دست داده ایم و اگر بیشتر زمان تلف شود شرایط بسیار فوری و حیاتی خواهد شد.»
سئوال:
«بنظر شما خط قرمز باید چه باشد؟»
ترنت فرنکز:
«دو امکان برای جلوگیری از دسترسی ایران به جنگ افزار هسته ای در بلندمدت وجود دارد. علاوه بر تحریم ها، یک امکان مداخله ی نظامی مستقیم از سوی آمریکا یا اسرائیل یا کشورهای دیگر است تا قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای ایران نابود شود. دومین امکان رسیدن رهبری ایران به این باور قطعی است که در صورت ادامه ی این مسیر حمله ی نظامی رخ خواهد داد. من نمی دانم دست آخر چه امکان دیگری کارساز خواهد بود. بهترین راه برای پرهیز از گزینه ی نظامی انتقال این پیام از سوی جامعه ی جهانی به ایران است که اگر غنی سازی متوقف نشود اقدام نظامی گریز ناپذیر است.»
سئوال:
«آیا دولت جدید اسرائیل با این رویکرد حمایت اعراب را از خود در برابر تهدید ناشی از ایران از دست نمی دهد؟»
ترنت فرنکز:
«چنین چیزی احتمال دارد اما، اسرائیل گزینه ی دیگری ندارند. شاید شماری از رهبران معقول تر کشورهای عرب خطر مسلح شدن ایران به جنگ افزار هسته ای را درک کنند و به این انتخاب دست بزنند که خطر متوجه موجودیت شان ناشی از اسرائیل است یا ایران.»
سئوال:
«با توجه به اینکه وزیر دفاع آمریکا می گوید اقدام نظامی گزینه ای اساسی نیست آیا با این ایده موافقید که باید استراتژی کنترل ایران را در دستور کار قرار داد؟»
ترنت فرنکز:
«وضعیت در حال هولناک تر شدن است. اگر ایران به جنگ افزار هسته ای دست یابد راهی برای کنترل اش وجود ندارد. گروههای تروریستی به آن دسترسی خواهند داشت و احتمالا پا به دوران تروریسم هسته ای خواهیم گذاشت. درست است اقدام نظامی ممکن است در بلندمدت کمکی نکند اما، مدت زمانی را در اختیار ما قرار می دهد تا گزینه های دیگر را بررسی کنیم. ما زمان بسیاری را از دست دادیم.»

گزارش سنا: ایران باید نظارت های شدید بین المللی را بپذیرد

صبح امروز کمیته ی روابط خارجی سنا گزارش ویژه ای را منتشر کرد که عنوان آن «ایران: ما در چه مرحله ای قرار داریم» است. سناتور جان کری، رئیس دموکرات کمیته، در مقدمه ی این گزارش یازده صفحه ای می نویسد بنظر می رسد پس از سه دهه ایران و آمریکا در مسیر گفتگوهای دو جانبه قرار دارند و مهم است برای برداشتن موانع سد راه این گفتگو چاره ای اندیشید. گزارش جمع بندی مجموعه نشست هایی درباره ی ایران است که سناتور کری در کمیته ی تحت نظرش برگزار کرده است. همچنین از گزارش هایی تهیه شده در اتریش، اسرائیل، و آمریکا در تنظیم این خلاصه استفاده شده است. کری می گوید از بین بردن سوء ظن غرب به ایران مستلزم این است که در پی تماس آمریکا با آن کشور مقامات جمهوری اسلامی ضمن توقف برنامه ی جنگ افزار هسته ای با نظارت و کنترل دقیق بین المللی موافقت کنند. سناتور کری می گوید نهایتا راه حل معمای ایران فنی نیست بلکه سیاسی است و این تصمیمی است که رهبران ایران باید بگیرند.

تقویت احتمال همکاری آمریکا و روسیه در سپر دفاع موشکی علیه ایران

«کمیسیون موضع استراتژیک ایالات متحده» امروز گزارش مهمی را درباره ی چشم انداز وضعیت استراتژیک آمریکا در مقابله با خطر گسترش جنگ افزار هسته ای در اختیار سنای ایالات متحده می گذارد.
ویلیام پری و جیمز سلسینجر، وزیران پیشین دفاع آمریکا، مسولین این کمیسیون منتخب کنگره، از بامداد امروز برای تشریح این گزارش در برابر کمیته ی نیروهای مسلح سنا حاضر شده اند.
«کمیسیون موضع استراتژیک ایالات متحده» یک گروه دو حزبی دوازده نفری است که بر مبنای دستور مصرح در قانون اختیارات بودجه ی دفاع ملی در سال دو هزار و هشت تاسیس شد. هدف کمیسیون تحلیل و ارزیابی و ارائه ی توصیه هایی در باره ی مواضع بلند مدت استراتژیک ایالات متحده بویژه در ارتباط با سیاست جنگ افزار هسته ای است.
در گزارش فاجعه دستیابی تروریست ها به جنگ افزار هسته ای از موارد نگرانی مطرح است. این نخستین گزارش سالانه ی کمیسیون به کنگره ی آمریکا به چالش های پیش رو در ایجاد تعادلی میان تمایل آمریکا به کاهش جنگ افزار هسته ای ضمن حفظ قدرت بازدارندگی اش و جلوگیری از گسترش جنگ افزار هسته ای می پردازد.
در این گزارش سیصد و شصت صفحه ای دو حزبی یازده موضوع از جمله دفاع موشکی مورد اشاره قرار گرفته و یکصد توصیه از جمله همکاری آمریکا با روسیه در سپر دفاع موشکی ارائه شده است. در گزارش بیست و شش بار به ایران اشاره می شود.
سناتور دموکرات کارل لوین، رئیس کمیته ی نیروهای مسلح، با اشاره به سفر اخیرش به مسکو و گفتگو درباره ی همکاری در سپر دفاع موشکی علیه تهدید بالقوه ی ناشی از موشک های بالستیک ایران این مساله را مطرح کرد که همکاری در رادار موسوم به قباله در آذربایجان و رادار در حال ساخت در جنوب روسیه امکان به مراتب بهتری را از هر رادار دیگری را در برابر خطر موشکی ایران در اختیار می گذارد. لوین ضمن طرح این امکان چشم انداز همکاری با روسیه را در این زمینه و تاثیر آن بر ایران به پرسش گذاشت.
سناتور لوین گفت روس ها در مسکو صراحتا به او گفته اند ایران اتمی خطری جدی تر برای آنهاست.
ویلیام پری، وزیر پیشین دفاع طی سالهای نود و چهار تا نود و هفت در دولت کلینتون، رئیس «کمیسیون موضع استراتژیک ایالات متحده» که طی یک سال گذشته سه بار با مقامات مسول در مسکو گفتگو کرده است ضمن تائید امکان استفاده از رادار آذربایجان گفت حتی موشک های رهگیر در روسیه را می توان در نظر داشت و تاکید کرد اینک زمان مناسبی برای جستجوی راههای همکاری با مسکو است.
سناتور جمهوریخواه جان مک کین که منتقد کاهش یک میلیارد و چهار صد میلیون دلاری بودجه ی سپر دفاع موشکی است آمادگی را که ویلیام پری در مسکو برای همکاری با آمریکا دیده است به پرسش گرفت.
مک کین نظر جیمز سلسینجر، وزیر پیشین دفاع آمریکا طی سالهای هفتاد و سه تا هفتاد و پنج در دولت های نیسکون و فورد و نخستین وزیر انرژی دولت جیمی کارتر، نایب رئیس «کمیسیون موضع استراتژیک ایالات متحده» را جویا شد.
سلسینجر با تائید گفته های ویلیام پری گفت تنها زمان روشن خواهد کرد که مسکو در عمل چه همکاری نشان خواهد داد.
اعضای کمیسیون باتفاق نسبت به سقوط پیمان گسترش جنگ افزار هسته ای هشدار می دهند و عملکرد ایران را تهدیدی جدی می دانند که به یک مسابقه ی تسلیحاتی در خاورمیانه دامن خواهد زد.
سلسینجر عمکلرد ایران را نقطه ی تعیین کننده ی آینده ی ان پی تی عنوان کرد. پری دیپلماسی سفت و سخت متکی به تحریم را در تغییر رفتار ایران موثر عنوان کرد و تاکید کرد ایران بیش از آنچه که تصور می شود از نظر اقتصادی آسیب پذیر است. وزیر پیشین دفاع آمریکا تصریح کرد ایران بسادگی از این روند دست نخواهد کشید.
سناتور جوزف لیبرمن، عضو کمیته، گفت تنها راهی که ایران از روند فعلی دست خواهد کشید زمانی است که مساله ی بقای رژیم در میان باشد و تاکید کرد این دیپلماسی سرسختانه باید رژیم ایران را با این تهدید روبرو کند.
اعضای کمیسیون گفته های سناتور لیبرمن را تائید کردند.
این دومین روز حضور اعضای کمیسیون در کنگره بود. دیروز پری و سلسینجر گزارش خود را در اختیار کمیته ی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان گذاشتند. الن تشر، رئیس دموکرات کمیته ی فرعی نیروهای استراتژیک ایالات متحده، یافته های گزارش را برای تعیین استراتژی بلند مدت آمریکا بسیار اساسی عنوان کرد.
خانم تشر این هفته رسما به عنوان معاون پیشنهادی کنترل تسلیحات وزارت خارجه از سوی پرزیدنت اوباما معرفی شد. احتمالا هفته ی آینده روند بررسی صلاحیت و کسب رای اعتماد ایشان آغاز می شود. تشر یکی از هفت عضو کنگره است که در مسائل دفاعی تجربه ی فراوانی دارد و از منتقدان سپر دفاع موشکی در جمهوری چک و لهستان است.

کری: استراتژی آمریکا تغییر رژیم ایران نیست

هولبروک: ناامنی در پاکستان بسود ایران نیست

ریچارد هولبروک، فرستاده ی ویژه ی دولت پرزیدنت اوباما به پاکستان و افغانستان، می گوید نجات پاکستان به مثابه ی یک کشور میانه رو و دموکرات امری بسیار حیاتی برای امنیت ملی آمریکاست. هولبروک همزمان با حضور رهبران پاکستان و افغانستان در کنگره در نشستی با قانونگذاران کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان به نگرانی های آنان نسبت به آینده ی پاکستان پاسخ داد.
ریچارد هولبروک در پاسخ به قانونگذارانی که معتقدند ناامنی گسترده و نفوذ طالبان آتش به دامان پاکستان و دولت زرداری انداخته است گفت پاکستان یک کشور شکست خورده و مردود نیست اگر چه زیر یک آزمون بسیار سخت از سوی دشمنانی قرار دارد که دشمن آمریکا نیز هستند.
قانونگذاران کمیته که دیروز دیداری غیرعلنی با آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان، داشتند در نشست با هولبروک روابط دولت اوباما با نواز شریف، رهبر اپوزیسیون و رهبر مسلم لیگ شاخه ی نواز، را نشانه ای از احتمال سقوط زودهنگام دولت زرداری عنوان کردند.
هولبروک، فرستاده ی ویژه ی دولت اوباما به منطقه، گفت پاکستان از چنان اهمیت استراتژیک و سیاسی برای آمریکا برخوردار است که هدف ما باید حمایتی روشن و نه دو پهلو از رئیس جمهوری منتخب آصف علی زرداری و کمک به ثبات یک پاکستان دموکراتیک باشد. هولبروک گفت در مطبوعات می خواند که دولت اوباما با نگاه به نواز شریف از زرداری فاصله می گیرد اما، این صراحتا حقیقت ندارد و خلاف واقع است.
در کنگره چند لایحه برای سه برابر کردن کمک های آمریکا به پاکستان در دست بررسی است و زرداری که در سایه ی انتقادات واشنگتن و همزمان با سفرش به واشنگتن دستور یک عملیات گسترده ی نظامی علیه طالبان را صادر کرده است می کوشد قانونگذاران را مجاب کند که این کمک ها شامل تعدادی هلی کوپتر سریعتر تحویل داده شود.
شماری از قانونگذاران خواستار منوط کردن کمک های آمریکا به نتایج ادامه ی شدت عمل زرداری در برابر ستیزه جویان طالبان و القاعده هستند و گروهی موافقت اسلام آباد را با دسترسی آمریکا به عبدالقدیر خان، پدر برنامه ی هسته ای پاکستان، پیگیری می کنند. به باور بعضی قانونگذاران عبدالقدیر خان می تواند اطلاعات قابل توجهی درباره ی نقش احتمالی اش در انتقال طرح تولید جنگ افزار هسته ای به ایران در اختیار آمریکا قرار دهد.
اما، گروهی از قانونگذاران می گفتند در صورتی که زرداری تمام شرایط کنگره را بپذیرد از او در داخل پاکستان چه تصویری منعکس خواهد شد.
هولبروک گفت زرداری بشدت در داخل با این اتهام روبروست که آلت دست آمریکاست.
در بخشی از جلسه رابرت وکسلر، عضو دموکرات کمیته، نقش بالقوه ی ایران در حل مشکلات در پاکستان را با ریچارد هولبروک در میان گذاشت.
هولبروک با اشاره به تعهد ایران به یک کمک قابل توجه سیصد وسی میلیون دلاری در نشست توکیو برای بازسازی پاکستان گفت ایران می توانست این کمک را در روابط دوجانبه یا به شکل دیگری تعهد کند و تاکید کرد اظهارات منوچهر متکی در کنفرانس منطبق با سیاست ما در پاکستان است. هولبروک گفت ما اختلافات عظیمی با ایران بر سر برنامه ی هسته ای اش، حمایت از حماس و حزب الله، و امنیت اسرائیل داریم اما، این یکی از موارد همانندی اشتراک استراتژیک آمریکا و ایران است.
هولبروک تاکید کرد ایران بویژه در هرات سرمایه گذاری بسیاری انجام داده و از گسترش خارج از تصور اعتیاد آسیب دیده است. ریچارد هولبروک گفت بی ثباتی در پاکستان در تضاد کامل با منافع ایران قرار دارد.

رهبران پاکستان، افغانستان، و اسرائیل در واشنگتن

سناتور دموکرات جان کری، رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا، در آستانه ی دیدار با آصف علی زرداری و حامد کرزای، روسای جمهوری پاکستان و افغانستان، در کنگره، لایحه ای را با هدف سه برابر کردن کمک های غیرنظامی آمریکا به اسلام آباد ارائه کرده است.
این اقدامی ضروری برای شکست افراطیون اسلامگراست که ثبات متحد مسلح به جنگ افزار هسته ای آمریکا در منطقه را با تهدید روبرو کرده اند.
سناتور دموکرات جان کری، رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا، با این تاکید از عزم خود برای سه برابر کردن کمک های غیرنظامی آمریکا به پاکستان خبر داد و گفت این سرآغاز دوران جدیدی در روابط دو کشور خواهد بود که بر حمایت از نه یک گروه و دولت خاص که حمایت از مردم پاکستان بنا می شود.
جان کری هنگام ارائه ی لایحه در صحن سنا ضمن تصریح اینکه سرانجام این پاکستانی ها خواهند بود که برای آینده ی کشورشان تصمیم می گیرند نه آمریکایی ها گفت اما، ما می توانیم ماهیت روابط دو کشور را با تقویت میانه روها تغییر دهیم.
بخش عمده ای از هفت و نیم میلیارد دلار کمک پیشنهادی طی دوره ای پنج ساله در راستای راه سازی، ساخت مدارس و مراکز درمانی در نقاط دورافتاده ی پاکستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت و به گفته ی سناتور کری نشانه ای از تعهد بلندمدت واشنگتن به مردم پاکستان است.
رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا که اخیرا از پاکستان بازدید کرده بود گفت بسیاری از پاکستانی ها احساس می کنند آمریکا بویژه در جریان جهاد علیه نیروهای شوروی سابق در افغانستان از پاکستان سوء استفاده کرد و آنها را به حال خود رها کرد. کری گفت پاکستانی ها اینک نیز با ترس مشابهی دست به گریبانند که شاید آنها را در دام تهدید ناشی از وابستگان القاعده رها کنیم.
سناتور کری با اشاره به افزایش نگران کننده ی خشونت در نقاط مختلف پاکستان همزمان با پیشروی نیروهای طالبان گفت هدف از این لایحه حل ریشه ای مشکلات است و تاثیری در کوتاه مدت نخواهد داشت.
در عین حال ارائه و ادامه ی کمک ها به اسلام آباد با توجه به نگرانی ها نسبت به ناتوانی یا عدم خواست دولت زرداری به نشانه هایی از پیشرفت منوط شده است.
سناتور کری گفت این معیارهای سنجش پیشرفت و کارآیی کمک ها امری طبیعی است.
واشنگتن پست در مقاله ای به قلم احمد رشید می نویسد منوط کردن کمک ها به بهبود روابط با هند، مبارزه با طالبان، و فراهم کردن امکان دسترسی به عبدالقدیرخان، پدر برنامه ی هسته ای پاکستان، امتیازهایی است که هر حکومت سیاسی در پاکستان در صورت پذیرفتن آن بعید است دوام بیاورد.
در آستانه ی نشست سه جانبه ی رهبران آمریکا، پاکستان و افغانستان و پیش از دیدارهای جداگانه ی رهبران پاکستان و افغانستان با پرزیدنت اوباما در روز چهارشنبه؛ آصف علی زرداری و حامد کرزای امروز را در کنگره خواهند گذراند. دیدارهای متعددی پشت درهای بسته با ننسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، سناتور هری رید، رهبر اکثریت در سنا، سناتور میچ مک کانل، رهبر اقلیت در سنا، و اعضای کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان برنامه ریزی شده است. کمیته ی امور خارجی امروز در نشستی با هدف بررسی استراتژی آمریکا در پاکستان و افغانستان از ریچارد هولبروک، فرستاده ی ویژه ی پرزیدنت اوباما به منطقه، برای تشریح آخرین تحولات دعوت کرده است.
سناتور کری و سناتور ریچارد لوگر همچنین ضیافت نهاری در کنگره برای رهبران پاکستان و افغانستان ترتیب داده اند.
سناتور کری شب گذشته میزبان شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، بود. همزمان مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامه ای را به مناسبت شصتمین سالگرد تاسیس اسرائیل با اکثریت قاطع به تصویب رساند که در آن از ایران به عنوان تهدیدی واقعی برای موجودیت اسرائیل نامبرده شده است. سناتور کری سخنرانی اختتامیه ی همایش سالانه ی کمیته ی سیاسی روابط آمریکا و اسرائیل موسوم به ایپک را امشب ایراد خواهد کرد.
سناتور دیک دوربن، قائم مقام رهبری حزب دموکرات در سنا، جان کایل، قائم مقام رهبری حزب جمهوریخواه در سنا، استنی هویر، رهبر اکثریت دموکرات در مجلس نمایندگان، و اریک کنتور، قائم مقام رهبری جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان، شماری از رهبران کنگره اند که در ایپک سخنرانی کرده اند. تاکید بر اهمیت روابط آمریکا و اسرائیل، تشدید تحریم ها علیه ایران، و یافتن راه حلی برای ایجاد دو کشور اسرائیل و فلسطین در کانون سخنرانی ها و برنامه های ایپک قرار داشته است.
جوزف بایدن، معاون ریاست جمهوری آمریکا، بلندپایه ترین مقام آمریکایی بود که امروز در ایپک سخنرانی کرد. جوزف بایدن ضمن دفاع از رویکرد دیپلماتیک دولت اوباما در برابر ایران گفت اگر این تلاش ها نتیجه بخش نباشد آنوقت در پیگیری دیگر گزینه ها از حمایت گسترده تر بین المللی برخورداریم. بایدن گفت تمام حسن نیت ها طی دهه ی گذشته به ایجاد یک خاورمیانه ی برخوردار از ثبات و امنیت بیشتر نیانجامیده است.

دولت اوباما، ایران، و دولت نتانیاهو

در آستانه ی بازدید شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، از واشنگتن؛ قانونگذاران آمریکایی می کوشند به نگرانی های امنیتی اسرائیل در برابر ایران پاسخ دهند و فشارها برای تشدید تحریم علیه ایران را شدت بخشیده اند.
طیف وسیعی از رهبران جمهوریخواه و دموکرات کنگره طی اجلاس سه روزه ی سالانه ی کمیته ی سیاسی روابط آمریکا و اسرائیل در واشنگتن موسوم به ایپک سخنرانی هایی ایراد می کنند. این نشست در حالی برگزار می شود که میان دولت اوباما و دولت نتانیاهو بر سر پیگیری راه حل ایجاد دو کشور اسراییل و فلسطین در کنار یکدیگر اختلافاتی بروز کرده است.
شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، در سخنرانی امروز خود در ایپک در واشنگتن برنامه ی هسته ای ایران را تهدیدی برای امنیت آمریکا، اروپا، کشورهای عرب و اسراییل عنوان کرد. پرز فردا با پرزیدنت اوباما ملاقات می کند.
ملک عبدالله، پادشاه اردن، در سفر هفته ی گذشته اش به واشنگتن طی دیدار با اعضای کنگره هشدار داده بود دولت اسرائیل با بی توجهی به صلح با فلسطینیان حمایت اعراب در برابر ایران را از دست خواهد داد.
قانونگذاران آمریکایی با چالش یافتن تعادلی میان رویکرد تماس با جمهوری اسلامی ایران و تشدید تحریم از یک سو و کاهش نگرانی ها در اسرائیل نسبت به ادامه ی برنامه ی هسته ای ایران از سوی دیگر روبرو هستند. گروهی معتقدند تشدید سریع تحریم ها پیش از شکل گیری مذاکرات با ایران می تواند مضر باشد اما، زمان بسرعت می گذرد.
مقاله ی جری مورن، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، با عنوان «آمریکا باید به تهدید هسته ای ایران پاسخ دهد» نشانگر دیدگاه بسیاری از قانونگذاران در کنگره نسبت به احتمال توفیق گفتگو با ایران در صورت تشدید فشار است.
مورن که در این مقاله نیم نگاهی به مخاطب داخلی و خارجی دارد می نویسد مسائل اقتصادی در داخل آمریکا نباید موجب شود ما از کنار تهدیدهای ملی و بین المللی ناشی از ایران عبور کنیم.
این قانونگذار جمهوریخواه کنگره با اشاره به سخنرانی ضد اسرائیلی اخیر محمود احمدی نژاد در نشست ضد نژادپرستی سازمان ملل متحد در ژنو به آنهایی که سخنان احمدی نژاد را تنها مشتی لفاظی می پندارند هشدار می دهد که در واقع خطر متوجه اسرائیل را جدی نمی گیرند.
مورن خطاب به رئیس جمهوری آمریکا می نویسد اسرائیل نزدیکترین متحد ما در یکی از مهمترین نقاط جهان است و دولت اوباما باید سیاست تماس خود با ایران را با تحریم های شدیدتر و هشیاری نسبت به هر گونه اقدامات انحرافی و تاخیری از سوی ایران تنظیم کند.
کنگره در طرح بودجه ی سال مالی دو هزار و ده یک کمک امنیتی دو میلیارد و هفتصد و هفتاد و پنج میلیون دلاری آمریکا به اسرائیل طی دوره ای ده ساله را مورد بررسی قرار می دهد.
نتایج یک نظر سنجی که توسط گروه مقابله با اهانت به یهودیان در اسرائیل انجام گرفته نشان می دهد شصت درصد پرسش شوندگان دیدگاه مثبتی نسبت به پرزیدنت اوباما دارند اما، تنها سی و دو درصد سیاست رئیس جمهوری جدید آمریکا نسبت به اسرائیل را تائید می کنند. بنا بر این نظرسنجی دو سوم پرسش شوندگان در صورت شکست مذاکرات برای توقف غنی سازی اورانیوم از حمله ی نظامی اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران حمایت می کنند و سه چهارم اقدام نظامی علیرغم مخالفت کاخ سفید را درست می دانند.
جری مورن، قانونگذار جمهوریخواه کنگره ی آمریکا، در مقاله اش هشدار می دهد شرایط با گذشت هر روز بدتر می شود و باید اقدامی صورت گیرد. او معتقد است کنگره باید تصویب دو لایحه ی تشدید تحریم ها را که یکی بنزین و فرآورده های نفتی و دیگری سرمایه گذاری در صنایع انرژی ایران را هدف قرار داده بسرعت مورد تصویب قرار دهد.
هفته ی گذشته رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی کنگره گفت پیش از به جریان انداختن تحریم هایی که با هدف فلج کردن اقتصاد ایران طراحی شده است زمان معقولی را در انتظار نتیجه ی تماس ها با ایران خواهد ماند.
حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ی ایران، امروز در واکنش به فشارها برای تحریم شرکت های فروشنده یا حمل کننده ی بنزین به ایران گفت حتی اگر چنین تحریم هایی اعمال شود جمهوری اسلامی از فعالیت غنی سازی اورانیوم دست نخواهد کشید.قشقاوی گفت تحریم و تهدید ایران را از ادامه ی فعالیت هایش باز نخواهد داشت.





<< صفحهٔ اصلی

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

اشتراک در پست‌ها [Atom]